Zakaj film

Sploh imamo Slovenci hekerje? Kdo so, zakaj vdirajo v tuje računalnike in se prosto sprehajajo po internetu? Kaj jih žene ter ali je danes kaj drugače, kot je bilo pred, recimo, dvajsetimi leti?

Jeseni 2015 je nacionalni odzivni center za omrežne incidente SI-CERT (Slovenian Computer Emergency Response Team) praznoval dvajset let delovanja. Okrogle obletnice je treba seveda proslaviti, zraven pa te nujno odnesejo še v nekakšno inventuro in razmislek o vsem, kar se je zgodilo do sedaj. Ko smo šli skozi vtise in spomine, se nam je zazdelo, da bi lahko nekateri bili zanimivi tudi širši javnosti, da se zadaj kaže zgodba, ki jo lahko povemo in jo trajno tudi zapišemo.

film

Na podlagi materijala iz arhivov SI-CERT smo zato v sodelovanju z režiserjem Blažem Završnikom, produkcijsko hišo Sever & Sever in TV Slovenija naredili dokumentarni film, ki prikaže nastanek in evolucijo hekerske skupnosti v Sloveniji skozi štiri zgodbe. Te opisujejo konkretne dogodke in preko pričevanj kriminalistov, vpletenih skrbnikov omrežjih in računalnikov, raziskovalcev in zaposlenih na odzivnem centru SI-CERT podajo uvid v enega od prerezov kompleksnega pojma hekanja in hekerske skupnosti. Svoje povedo tudi hekerji sami, brez ovinkarjenj.

Oglejte si film #hekerji.si!

Režija: Blaž Završnik
Ideja in koncept: Gorazd Božič
Scenarij: Gorazd Božič, Blaž Završnik
Svetovalec: Vuk Ćosić
Direktor fotografije: Darko Herič, ZFS
Montažerja: Katja in Blaž Završnik
Animacija: Maja Andlovic
Snemalka zvoka: Nina Bučuk
Grafika: Darko Miladinovič
Producenta: Nina Jeglič, Jani Sever
Produkcija: Sever & Sever, 2015